Sunday, March 14, 2010

Arta de a spune NU

In Romania apar, cam de 1-2 ori/an , stiri precum A-murit-epuizata-de-munca. Urmeaza o serie de articole care dezbat exploatarea angajatilor de catre marile companii trans-frontaliere, statistici despre cat muncesc romanii in comparatie cu altii si asa mai departe. Dar nici un articol pana acum nu am vazut sa descrie o "igiena" a deciziilor personale.

In vest se munceste probabil mai mult decat in Romania; sau mai eficient. Da, voi auzi voci, aia stiu pentru ce o fac, pentru ca sunt platiti mai bine; nesemnificativ voi spune, salariul in termeni absoluti nu este un indicator al calitatii vietii, de ex 5000$ versus 10000$ nu inseamna nimic fara a specifica unde ii castigi, cu ce ramai dupa ce platesti ce ai de platit etc (in Romania inca nu exista perceptia asta). Ok, daca argumentul asta cade, de ce totusi in vest nu se face caz de "exploatarea" de genul celeia din primul paragraf?

Sunt 2 cauze majore, in opinia mea. Pe prima o vei putea descoperi daca iesi la 6 dimineata din casa; a doua cauza este iar straina romanilor, este arta de a spune NU.

Probabil va intrebati ce se intampla la 6 am? :) Vezi o groaza de oameni care alearga, in efortul lor de a avea o viata echilibrata. In vest, a fi capabil de un efort indelungat necesita, in mod recunoscut si acceptat de societatea vestica, o viata "balanced", in care atat mintea cat si corpul sa nu fie neglijate. Cat timp cineva nu aplica acest concept, nu are sanse sa reuseasca in nici un domeniu de succes.

Arta de a spune NU tine de leadership, notiune la care poporul roman are serios de lucrat. Noi, romanii, am fost invatati sa nu iesim din "front", sa nu facem valuri.  Ei, vesticii, sunt invatati sa iasa in fata -a nu se intelege la modul necizelat si uneori brusc/brutal, ci subtil, placut, elegant. Oricat de paradoxal ar pare, un sef in occident apreciaza un NU din cand in cand, este o atitudine privita ca articularea propriei personalitati -deci aceasta exista! :) , o dovada a faptului ca tu, angajatul, ai o lista de prioritati si uneori stii sa alegi ce este bine pentru tine - iar, a se traduce in limbaj romanesc: "stii ce ai de facut si pentru proiectul tau/firma ta, esti destul de leader pentru a putea fi promovat si a spune NU si cand altii vor incerca, un in plan de afaceri, sa profite de tine".

Desi in mare comportamentul "corporate" pare acelasi, exista deci o diferenta fina de nuanta pe care romanii este posibil sa nu o perceapa, inca.

2 comments:

  1. Pentru ca nici sefii nu au (inca) acest mod echilibrat de a discerne intre un angajat care spune nu in semn de nesupunere si unul care o face in urma analizei prioritatilor.

    ReplyDelete
  2. asa este, in Romania multi "sefi" sunt pusi peste noapte in pozitiile respective, "arzand" etape importante in formarea lor. Multi nu sunt capabili sa identifice calitati ale angajatilor pe care ar putea sa le fructifice spre eficientizarea afacerii - adica, in fond, spre un profit financiar mai mare.

    ReplyDelete