Monday, April 26, 2010

Destine

Trebuie sa marturisesc ca am pierdut (sau castigat :) ) ultimele 3 ore intr-un mod cu totul neobisnuit. Am patruns intr-o lume a secolului XIX in care nu aveam ce cauta, mergand pe informatii subrede ca pe o punte de lemn roasa de timp, descoperita dupa mai mult de 150 ani.

Ma uitam pe forumul simpaticei Lady Io, recent intoarsa -banuiesc- dintr-o calatorie in Bucovina. In drumul sau, L.Io a fotografiat si frescele unor biserici, pastrand urmele scrisului unor "vandali" de prin secolul XIX - un fel de grafitti al anilor 1800s. Pana aici nimic deosebit, veti spune.



Asta a fost si prima mea reactie, idioti sunt pretutindeni si probabil existau si in anii 1800. M-a frapat insa evidenta atentie cu care unele- nu multe-dintre aceste semnaturi erau realizate. Am hotarat spontan -trebuia sa plec acasa, dupa o noapte cam agitata- sa caut unele dintre numele din scrijelituri, corelat cu anii de sub aceste nume.

In continuare, atasez "descoperirile facute de subsemnatul, copiate de pe blogul distinsei L.Io:

ViVa el Penguin! spunea...



Se pare ca mai multi membri ai familiei Klauser aveau hobbiul scrijelitului. nu prea vad nume romanesti pe acolo. nu pot sa nu ma remarc un lucru: unele din "semnaturile" astea sunt destul de elaborate, cer ceva timp. Oare calugarii acelor vremuri erau atat de pasivi? poate nu era indicat sa atragi atentia vreunui cetatean al imperiului...



27 aprilie 2010, 00:15


ViVa el Penguin! spunea...


new info:


-Ludwig Klauser - born 1823 in Yugoslavia, imperiul A-U. A avut un fiu numit tot Ludwig, n.1843 d. la 25 ani, in 1868. In 1869, casatorit din nou, LKlauser (n.1823) are un fiu (Adam Klauser) -nu acelasi Adam cu cel de mai jos.


 Probabili A. Klauser:
-A. Klauser (Anna?) - nasa la un botez in 1854, in orasul Siret. putin probabil.
!! -A. Klauser (Adam) - nascut in 1875 (anul mentionat pe scrijelitura). Fiu al unui alt Adam Klauser, n. 1847 d.1902, probabil fericitul tata care a dorit imortalizat anul nasterii fiului (inainte mai avusese in 1873 un fiu tot numit Adam Klauser, decedat pana la varsta de 1 an).




I love these history puzzles! :)



27 aprilie 2010, 02:14
ViVa el Penguin! spunea...


A. Klauser -ii sunt tot din Serbia, pe atunci in imp A-U.




Oare ar fi posibil ca scrijeliturile astea sa nu fie de fapt -cel putin unele- un gest antisocial, ci din contra, autorul sa aiba intentia de a proteja pe cei "scrijeliti" intr-un loc sacru? remember, traim intr-o epoca in care mortalitea infantila era super high. Poate asta ar explica si atentia evidenta cu care sunt facute unele inscrisuri. hmmm, interesant...




27 aprilie 2010, 02:19
ViVa el Penguin! spunea...


Un nene f revoltat de inscrisuri le-a inventariat aici.




Un alt inscris care apare pe biserica, "Max Klar(a) 1878", este o Max Klara n. 1839 si decedata in 1878 de Stickfluß (un termen vechi, tuse sufocanta)intr-un orasel din Moravia, actuala Cehie; cam asta vedea Klara cand se uita pe fereastra.
Cel mai probabil cel care a scris este sotul indurerat, Adalbert Miksch (s-a recasatorit probabil rapid, avand un al 4-lea copil in 1879).




Lucrurile nu sunt chiar asa de simple. Aici ma opresc cu povestile despre inscriptiile de pe biserica. :) As putea sa mentionez si o Olga Steiner, profesoara intr-un internat de fete din Viena, casatorita cu dragostea vietii ei, un evreu convertit protestant (motive legate de cariera).

Pana la urma, zidul acela ascunde mai mult decat niste detestabile gesturi de vandalism. Da, pacat de fresce, da, eu nu as face asta (desi risc sa nu-si mai aminteasca nimeni de Pen in 2170), dar nu stiu, in adancul meu ii inteleg indaratnicia unui Adam Klauser care ar face orice -chiar ilogic si acultural- pentru ca fiul sau -al doilea Adam jr- sa traiasca, intr-o lume in care copiii mor pe capete. Ii inteleg si durerea unui sot si tata de prin Moravia Sudica, a carui sotie, Klara, s-a stins la 39 ani, lasand in urma 1 copil din cei 3 (interesant ca s-au casatorit in 1860, la 2 luni dupa nasterea primului copil - nu stiu cat de bine privit era lucrul asta de catre societate, atunci).

Istoria nu este seaca, e fluviu de destine ale unor oameni ca si noi, cu iubiri si tristeti si bucurii in fata carora, uneori, frescele isi pierd importanta.

2 comments:

  1. Repet ce-am zis si la mine oe blog: sunt impresionata. Poate chiar ar trebui studiate mai indeaproape scrijeliturile cu pricina.
    Totusi, ma gandesc ca teoria asta are o element subred: oamenii astia erau, mai mult ca sigur, catolici sau protestanti. De ce ar fi folosit o biserica ortodoxa?

    ReplyDelete
  2. buna remarca, raspunsul ar tine probabil de o cunoastere mai fina a normelor de conduita sociala/religioasa ale timpului, pe care nu o posed -inca :) . Nici unii dintre autorii sugerati (subliniez, poate fi doar un sir de coincidente in care Nume+Ani+conditia de a trai sub acelasi imperiu A-U converg interesant) nu sunt localnici. Nu stiu nimic despre ocupatia lor, ce cautau in Bucovina. Anii din inscriptii inclin sa cred ca se refera la date importante pentru autor, mai putin la data inscriptiei.

    Ma gandesc ca ar destul de probabil ca un "autor" sa isi fi lasat urma pe mai multe biserici/locuri, daca motivatia era atat de puternica. Cand voi avea timp, chiar o sa caut daca exista un scrijelitor mentionat in mai multe locuri. :)

    ReplyDelete