Studiu de caz:
Ziarul Libertatea -o sa-mi spuneti ca am ceva cu ziarul asta - June 02/2010, articol despre caini. Autorul prezinta o poza -afirma ca e primita de la un cititor- in care apare un nene ducand dupa el un caine mort probabil de cateva zile, spre o poarta mare si albastra. Titlul "arde" : "Foto socant! Asa sunt omorati cainii in Romania!". Cateva randuri scrise cu stangacie ne informeaza lapidar si intentionat tendentios despre "chinurile groaznice" prin care probabil dar mai mult ca sigur a trecut patrupedul brailean.
In urma articolului, o coada lunga de comentarii - >250 - in care cititorii pur si simplu se injura, acuza, uneori cei din aceeasi tabara se bat prieteneste pe umar in asaltul contra celorlalti. Un tablou pe care il gasesc grotesc dar fascinant prin faptul ca nu inteleg mai multe aspecte:
1. de ce nu isi da nimeni seama ca articolul asta este pueril, tendentios, bazat pe fapte/imagini/prezumptii foarte indoielnice?
2. de unde atata ura intre comentatori? Ok, ai pct tau de vedere, spune-l decent si gata. Pare refularea altor issues independente de subiectul declarat al comentariului.
3. o idee ingrozitoare: daca asta e de fapt dinamica relatiilor sociale in Romania actuala? am plecat acum vreo 6 ani, nici atunci nu era stralucita situatia, dar ce observ acum it's waaay beyond that.
Daca mi-ar pasa suficient de mult si presupunad ca as putea sa raman calm, as fi curios sa discut cu autorul "articolului", pentru a intelege ce resort intern poate determina un om, cu buna stiinta, sa intretina sau contribuie la starea patologica a societatii romanesti. As gasi probabil un om blazat, cel mult mediocru, plat ca un calcan si al carui argument suprem ar fi ca are si el, "sefu", nevoie de un job; din pacate la un ziar citit de sute de mii de oameni, nu toti destul de inteligenti se pare cat sa vada mai departe de aparente. Responsabilitate? probabil tinde la 0. Asta presupunand ca numele lui nu a fost folosit de altii, iar el, nestiutor, se afla cine stie unde - am avut ocazia sa cunosc si astfel de situatii.
Ciudat, acelasi pattern social -mai atenuat- il observ si peste ocean, intre romani; de asta nici nu ma intereseaza sa am prietenii cu acestia, in afara unui grup foarte -dar foarte- restrans.
Ce oare din formarea noastra ca romani ne indreapta spre zona asta nociva si fara viitor?
Nu cred ca numai romanii sunt asa; am avut experiente similare si aici in State, ca de exemplu incidentul din postul meu despre opiniile de pe facebook, dar si altele. Orice subiect care inflameaza spiritele scoate imediat in perspectiva oamenii simpli, cu gandire de gloata, care nu actioneaza ci reactioneaza la mediul social si evenimentele lui, deseori in mod reflex. Este normal ca in Romania mai multe subiecte sa fie sensibile, din moment ce situatia e cum e. Cred ca e o mare calitate sa stii sa te certi, si de asta probabil o si exersez cam prea des :) Nu cred ca romanii sunt nici mai rai nici mai buni ca alte natii, dar cand vezi cum totul merge din rau in mai rau si vezi rosu in fata ochilor, e greu sa te certi ca la carte: sa stai pe subiect, sa respecti opinia interlocutorului, no projecting, no name calling etc.
ReplyDeleteA propos, blogul meu e acum privat din cauza unor musafiri neinvitati si malitiosi, dar pot sa iti trimit un invite daca vrei.
Libertatea este oricum un ziar de proasta conditie. De asta nici nu a dat inca faliment.
ReplyDeleteIn privinta comentatorilor, ii poti observa oriunde - intra pe Vox Publica sau pe Pandora's, unde nivelul articolelor este mult peste Libertatea, sa vezi ca si acolo se intampla la fel. Stiu ca sunt persoane care scriu acolo si se gandeau sa renunte tocmai din cauza acestui gen de comentatori.
@Alina
ReplyDeleteAsa este, romanii nu sunt mai rai decat altii, luati individual. Problema lor comuna insa cred ca tine de identitatea de grup, de acel inner core care la germani, israelieni, americani, etc este stabil, respectivii sunt mandrii ca sunt a,b,c etc. Romanii par sa fie agresivi in aparare, cam ca un caine lovit din toate partile care nu mai discerne corect cand trebuie sa muste si cand nu. Din identitatea asta difuza si indoielnica izvorasc celelalte: lipsa de respect, individualismul nociv, minciuna, samd. Cred ca au nevoie urgenta de modele reale - asa, ca Pen :)) .
@Miss Io
o fi de proasta cdt, dar e cel mai citit ziar din Ro. nici nu stiam ca exista VoxP sau P, o sa le caut in viitor.