Tuesday, January 5, 2016

.
Azi ma gandeam ca dupa o lunga pauza de blogging as dori sa incep cu o tema extrem de serioasa: idila Borcea- Pelinel :))) .

Glumesc, normal. Nu, acuma pe bune, am citit recent lista de titluri a cartilor scrise in puscariile romanesti - da, dragii mei, ati citit bine, puscarii- de catre un nucleu dur, format din oameni de fotbal. Cultura romana va beneficia ani de acum incolo de analiza acestor opere, psihiatria probabil si mai mult.

Dar... recunosc! Am fost surprins placut de Becali! Ma asteptam sa scrie ceva de o asa tampenie incat, iarasi ma vad nevoit sa admit, eram gata sa platesc pentru a achizitiona cartea sa; insa respectivul s-a limitat la triunghiul care l-a consacrat: Steaua-Athos-salvarea romanilor.

Nu am putut insa sa nu remarc spiritul cantemirian care l-a insufletit subit pe acest mic Onasis al Romaniei, Copos:

"Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI"

Cartea aceasta se pare ca a starnit un real interes in tara (dar si peste hotare :))) ), asa incat nu incercati sa o cautati in librarii, nu (mai?) exista. Surse informate afirma pe la colturi ca doar Libraria Vaticanului ar mai detine o copie completa, pusa alaturi de unul dintre acele manuscrise rare care darama insasi esenta religiei crestine.


Cert este ca aceasta carte reprezinta o dovada de sacrificiu cultural: era necesar altruismul intelectual al unui om capabil sa se sinucida stiintific pentru a dezbraca aceasta perfida seducatoare, Istoria, de inselatoarele voaluri cu care ascundea rusinoasele subtilitati politice ale vietii elitelor din Tara Romaneasca si Moldova, in secolele de glorie XIV, XV si bineinteles, XVI!!


.

No comments:

Post a Comment