Sunday, January 26, 2014

Ghid de mers iarna cu masina

.
Dupa cum unii si-au dat probabil seama deja, locuiesc in Canada. Drumurile ma poarta cateodata prin locuri foarte salbatice, conduc mult chiar si iarna.


Dupa cum va imaginati, iarna Canadiana e ca un fel de var tocmai esti de la puscarie al iernii din Romania, senina ca un copil de 10 ani prin comparatie.


Ei bine, nu pot sa inteleg care este problema iernii din Romania! Ninge sa spunem 10-20cm, vantul bate cu vreo 70kmh, totul se blocheaza, oamenii stau pe autostrazi telefonand disperati ca mor de frig si nu-I baga nimeni in seama, drama!!


Hai sa va spun cam ce inseamna pregatirea unui drum de iarna in Canada:


In primul rand, daca situatia este chiar dezastruoasa - ffff rar- politia inchide drumul si gata, nu mai exista nici o dilema, poti sa ai si tanc nu treci de ei. Daca nu, sau daca nu o iei pe autostrada, trebuie sa te gandesti daca ai cum sa te descurci in cel mai rau caz - ala in care din diverse motive ramai in drum sa spunem vreo zi-doua. Distantele sunt atat de mari in Canada incat de multe ori nu ai semnal la telefon, mai ales daca esti printre munti/vai adanci etc.


Poate sunteti dintre cei care cred ca, dupa un pahar de vin, imbracati in trening Nike si cu adidasi in picioare care nu alearga niciodata, pot sa porneasca la drum cu curaj "lasa ca ne descurcam noi".



Well, pentru mine pregatirea e cam in felul urmator:


-masina: una dintre cele mai performante 4X4 - the real thing, nu Suzuki Samurai :)) sau mai stiu eu ce cross-over bun de trecut trotuarul de 10 cm din fata mall-ului. Cu ceva adaptari :) . Intotdeauna rezervorul cat mai plin. GPS.


-cauciucuri: de iarna, ofcourse


-comunicare: telefon satelit, internet, cell classic


-rucsac cu : mancare, apa, paturi termoizolante+patura electrica, hand warmers (niste pungi cu chemicals ce degaja caldura prin reactive exotermica when activated), filtru apa, solar panels capabile sa incarce si un laptop, lantern. in plus am oricum in masina un rand de haine de ski bune si ptr -30C + bocanci seriosi.


-nerecomandat in Romania: rifle .22 caliber si un arc takedown cu care poti sa vanezi lejer si black bears.


Nu spun sa ai cele de mai sus, dar sa iti iei nevasta si copiii si sa iesi in pantofi intr-o masinuta cu tractiune pe spate si cauciucuri cat rotile de trotineta in miez de iarna - este probabil un motiv serios de mini mental status exam/IQ screening.
.

No comments:

Post a Comment