Monday, April 18, 2011

Origami politic

.

"Ora 5am, centrul unui mic oras bavarez. Sprijiniti de clădirea veche a primăriei un sir ordonat de oameni imbracati modest asculta cu incordare linistea asemeni unor mineri carora li s-au stins lampasele si pipaie peretii cavernei. Deodată cei dinspre marginea pieței se îndreaptă iar cativa își arunca repede tigarile încercând sa-si dreaga vocile într-un cor de hmm-hmmm-uri. Nasturii hainelor se încheie rapid, tusele sunt innabusite si toți își pun in ordine cele doua foi cu stampilele oficiale.


Turuitul motorului de ARO se apropia ca o veste buna iar in curând mașina patratoasa se opri prafuita lângă coada de muncitori care se unduia ca un sarpe infometat pe lângă clădiri, in jurul fantanii centrale si pana la primărie.


-40 oameni voinici, 15 zile, 80 lei noi pe zi- rasuna sec o voce obisnuita sa comande. Șoferul se uita de-a lungul sirului de oameni si ofta dând din cap - offf, nu știu daca dintre prapaditii astia pot sa aleg atatia oameni buni de munca, părea a gândi. Cu pas indesat parcurse rapid sirul spunând doar din cand in cand un Tu!

Apoi se rasuci pe calcaie cu un gest rotund de caporal si porni hotarat spre masina sa. Pe la mijlocul drumului isi intoarse capul masurandu-i aspru pe cei ramasi:
-ceilalți plecați acasa, ce mai stati? "

De ce ar munci, va intreb, germanii pe RONi? Pur si simplu, de ce ar munci oricine pe o mana de RONi? Simplu de raspuns, asa-i? Ei bine atunci, daca ne-am lamurit cu primele intrebari: de ce foarte multi doresc sa munceasca pe $, E sau orice alte valute vestice?

De ce de fapt ar accepta oricine sa ofere orice resursa pentru 1,2,n hartii printate??

Raspunsul simplu este pentru ca au valoare. Raspunsul ceva mai complicat este pentru ca noi credem ca au valoare. Cea mai complexa varianta este insa "pentru ca un grup relativ mic de oameni mentin constient un cerc -unii ar spune spirala- de consecinte in care un gradient politic>economic>educational>social alimenteaza increderea in moneda proprie grupului iar aceasta moneda plateste (prin ceea ce se ofera in schimbul ei) pentru a mentine acest gradient".

V-ati intrebat poate deja de ce ministere din tari precum Romania sunt conduse atat de prost sau care este rostul unor masuri "democratice" precum cea recenta a desfiintari multor spitale din R. Sau poate de ce invatamantul a atins nivelul Marii Moarte sau se asfalteaza numai 10 km de autostrada pe an. Daca v-a muscat vreun caine probabil va salutati in gand ca nu locuiti in Brasov -putea fi in loc un urs tomberonist- si v-ati invatat copiii studenti sa nu cumva sa demonstreze sau sa atraga atentia vreunei doamne al carui portofel dispare misterios in tramvai. Voi insiva priviti de multe ori in alte parti cand vreun om o incaseaza in plina strada si treceti grabiti prin fata celor care vand cd-uri in piata, au cu cel putin 8 ani mai putina educatie si castiga probabil de 3 ori cat voi intr-o zi.

De ce oare se permite aceasta stare de fapt irationala in sistemul de valori al oricarui om normal statistic? De ce, daca tot piratam/copiem/plagiem nu piratam si noi carti fantastic de bune din Vest si astfel ne cream, efectiv gratis, o educatie de exceptie in universitatile romanesti?

Nu este o mare filozofie. Nu e Romania singura tara in aceasta situatie.

Raspunsul este, inca o data: pentru ca cei din astfel de tari sa accepte hartii printate. Sunt miliarde de oameni care muncesc o zi pentru o hartie care iese din imprimanta intr-o sutime de secunda. Tarile "dezvoltate" cumpara astfel resurse cu o eficienta de multe, multe milioane de procente mai mare. Cum de o fac? Pentru ca cei care sunt cumparati astfel cred in puterea acestei hartii, iar daca nu o fac vor vedea rapid cum din miliarde de astfel de hartii se nasc tunuri, avioane, proiectile reale din pacate.

.

No comments:

Post a Comment