Monday, February 20, 2012

Prime Directive



Nothing within these Articles Of Federation shall authorize the United Federation of Planets to intervene in matters which are essentially the domestic jurisdiction of any planetary social system, or shall require the members to submit such matters to settlement under these Articles Of Federation.

Ma gandeam la textul de mai sus in contextul fotografilor profesionisti. Tinuta profesionala inalta, neimplicare, shoot and I'm on my way to get another picture. Mi se pare insa ca respectivii sufera de paradoxul termomentrului: atunci cand vii in contact cu un mediu, acesta se modifica prin insasi intentia/atentia/prezenta/observatia ta.

In astfel de situatii mi se pare inutil a sustine neimplicarea: este deja prea tarziu. Poate ar merge daca ai pune o camera pe trompa vreunui elefant si colectand pozele peste 6 luni ai fi martorul acelor evenimente. Dar in clipa cand esti cu camera la 2 metri de un copil care probabil va muri in urmatoarele 12 ore de ex, este ilogic si nejustificat a sustine neimplicarea.

Poti sustine insa ca implicarea ti-ar rapi timpul sau siguranta de a face publice mai tarziu acele imagini, act care ar asigura ajutorul pe o scara mult mai larga decat aceea a unui fotograf care ajuta un copil. Poti spune ca prin camera ta deshizi o fereastra prin care vor privi milioane de oameni. Cu toate astea, multi dintre acestia vor spune ulterior, din fotoliu "da, dar daca eu as fi fost atunci acolo..." .

Problema mi se pare principiala mai mult decat a aduce o solutie extrem de utila. Poti face fotografia si apoi poti ajuta. Nimeni nu iti poate pretinde sa despici apele cu obiectivul de 30 cm al camerei, dar in acelasi timp fiecare e dator sa faca ce ii sta in posibilitati, atunci, acolo, pentru a ajuta. Nu e vorba de lupta intre etica si profesionalism, este pur si simplu uman.
.

No comments:

Post a Comment