Thursday, April 15, 2010

Povestea maimutelor

Poate ati mai auzit-o, e mai mult filozofica, dar merita spusa (e scurta).

Un grup de maimute a fost pus intr-o pivnita. Din pivnita nu se putea iesi decat pe un chepeng din tavan, prin care cobora o funie pana jos. De fiecare data cand o maimuta incerca sa iasa, toate erau stropite cu apa rece cand respectiva ajungea la chepeng, iar "viteaza" era impinsa inapoi in pivnita. Dupa un timp, maimutele nu au mai urcat, in consecinta nu au mai fost stropite. Mai mult decat atat, cand una incerca, rar, sa urce, celelalte o trageau repede inapoi si o muscau, pana sa ajunga prea sus.

In faza 2-a, cate o maimuta pe saptamana era scoasa din pivnita si inlocuita cu una "noua"; aceasta incerca sa se urce pe funie, dar era rapid pusa la punct de celelalte si invata rapid sa se poarte la fel. Procesul a continuat pana cand toate maimutele au fost inlocuite cu noi locatare ale pivnitei.

Partea interesanta este urmatoarea: whenever una incerca sa urce, era trasa inapoi si batuta de celelalte, desi nici una dintre maimutele prezente acum in pivnita nu fusese stropita vreodata cu apa.

Cati dintre noi ne comportam la fel in societate, respectand reguli despre originea/valoarea carora nu ne punem intrebari?

1 comment: