Friday, May 6, 2011

Noi stim ca...

"Am dori sa fim intelesi mai bine de cei din jur. Poate ca nu suntem intelesi din vina noastra, nu vorbim clar despre ce vrem. Alteori nu dam atentie la ce vor altii, asa incat cum poti pretinde ca ti se cuvine atentie daca tu nu o oferi? De ce ai crede ca esti deosebit cand uite, altii au o casa mai mare, mai multe masini, sunt mai importanti social si par mai fericiti - deci sunt mai destepti. Tu, pe de alta parte, faci parte dintr-un grup de care rad toti ceilalti, nu esti bun de nimic, cei mai "ajunsi" din acest grup sunt promovati de Securitate si au trecuturi dubioase. Tu esti parte din acest grup si nu ai facut nimic sa convingi ca esti altfel. Cinstit? Mda, pana la proba contrarie; daca ai avea pe mana milioane, n-as mai fi prea sigur. A, esti sarac? Pai nu e o virtute, destept ai fi daca ai fura si nu te-ar descoperi nimeni. Ai sta in vila ta, inconjurat de tipe blonde, ai avea sofer si ai cheltui mii de euro pe o seara in club. Dar, deocamdata, nu ai nici atat, deci esti un nimic. Nu mai vorbesc de partenerul tau -probabil te inseala cu vreun vecin- nu mai spun nici de copilul tau, nu esti in stare nici macar sa trimiti si tu o poza la ziar, poate ajunge model si are bani. Esti un sarac, un sclav care tremura la gandul ca isi va pierde postul sau ca sare kilul de cartofi la 12 lei. Sa zici merci ca ai bani de cateva banane pentru ala micu, puteai sa nu ai si sa te rogi de altii sa-ti vinzi rabla aia de masina (apropos, nu uita sa-ti platesti taxele, ca dupa aia le dai cu penalitati si stii ca esti strans la punga si asa). Am inteles ca esti optimist, in alte ziare scrie ca esti de fapt pesimist. E bine totusi ca nu a dat Dumnezeu vreun cutremur ca in Japonia, aia drama. In plus, e si pace in Romania, ca putea sa nu fie (cateva vrajitoare spun ca o sa fie insa potop mare pana la sf anului). Vrei mai multi bani la salariu? Pai nu ti-e rusine, meriti?? A, ai o facultate, si ce, stiu toti cum e invatamantul in Romania, in plus si Geta de la etajul 3 are si nu stie sa scoata 2 vorbe, s-a dus in Spania sa spele vase (cel putin a facut ceva, scoate bani, pe cand tu...). Auzi la el, parca ar lucra in mina!! Zi multumesc cu 2 guri ca nu ti-a fost restructurat postul, ca ai ce pune pe masa."

Cele de mai sus nu au rostul de a jigni pe nimeni, este doar mesajul pe care presa din Romania il comunica prin sute de canale, zilnic. Este o tehnica bine pusa la punct, axata pe 2 directii mari:
1. discreditarea oricarui posibil reper (intelectual, cultural, standard de munca, conduita, social, religios, etc);
2. inducerea discreta a autoasumarii de catre populatie a rezultatului punctului 1 ("Romanii cred ca..."; "Suntem ingrijorati de..."; "Cu totii am vrea sa..."; "Noi stim ca..." samd).

La punctul 1 contribuie activ toate institutiile. Orice persoana verticala este cumparata, daca nu discreditata (a colaborat cu securitatea, are moralitate indoielnica, e un chiulangiu, a furat etc). Orice alternative vizibile sunt impinse activ in fata dintr-o faza in care erau sub radar. Tot aici infractionalitatea este tolerata pe scara larga pentru ca tine masele intr-un stres convenabil si le face mai susceptibile la a accepta mesajul presei (bine ca nu mi-a spart mie casa, bine ca am serviciu, bine ca am ce pune pe masa, inca e bine ptr ca putea fi si mai rau, uite ce e la ailalti). Un oarecare grad de intoleranta etnica condimenteaza uniform totul. Cum orice regula are exceptie, exista totusi un numar mic de indivizi capabili si destul de inteligenti care sunt lasati sa profeseze si sa castige decent, cat timp nu fac prea multe valuri (din timp in timp mai sunt testati).

Punctul 2 cade in sarcina mass-mediei, controlata in punctele cheie de persoane active iar in mare prin angajarea indivizilor incapabili (deci usor controlabili). Sunt preferati pentru domenii importante (nu ma refer la articole citite de 20 oameni) persoane cu educatie foarte precara si dornice de afirmare, fara principii sau fundament cultural cat de cat solid. Daca scriu tampenii cu atat mai bine, "nici presa nu mai e ce-a fost, ce ne mai miram" functioneaza perfect. Cei care sunt capabili sunt marginalizati, ocupati cu nimicuri si tinuti sub stres in pozitii fara viitor. Succesul presei este garantat de memoria colectiva care tine doar cateva luni si de imbinarea adevarului cu minciuna intr-un cocktail care, repetat perseverent, este asumat de catre mase.

Rusinati de trecut, prea ocupati cu prezentul si ingrijorati de viitor, romanii sunt prinsi intr-un puzzle din care este foarte greu de iesit. Combinatia necesara presupune inteligenta, experienta, curaj nebun, determinare si spirit de sacrificiu la un nivel cu mult deasupra mediei. La fel de rar ca o picatura care, cazand pe podea, cumva printr-un cumul exotic de imprejurari genereaza cativa stropi care ajung pe tavan. Si, pentru a schimba ceva, sunt necesari cateva sute de astfel de "stropi" care, culmea, sa mai si colaboreze eficient.

ps. poate ca sistemul este atat de bine reglat incat include si indivizi precum cel care a scris postul de mai sus, care sa va spuna ca nu se poate, ca e incredibil de greu. Din fericire, orice este posibil :)  - take that, you wicked system! :) Din pacate, cel putin in plan personal recunosc ca nu am cateva din calitatile enumerate mai sus (unii vor numara inteligenta printre acestea :) , that's ok, sunt sigur ca exista ca in orice sistem unii deasupra, altii sub mine; ar fi mai grav daca as afirma contrariul, ceea ce nu am facut niciodata).

No comments:

Post a Comment