Tuesday, May 17, 2011

Romania este un fel de hadron collider social. Un grup de oameni creeaza un experiment al carui rezultat poate fi anticipat doar vag de teorie intrucat nu exista un precedent pe baza caruia sa fie elaborat un model. Exista alte popoare care au trecut prin asta, veti spune. Iar eu voi spune, da, asa e, dar sunt alte popoare.

Romanii sunt altfel, nici mai buni nici mai rai, doar altfel. Nu poti sa-i compari cu germanii, grecii sau altii pentru ca nu obtii astfel nici o imagine generala, doar o judecata cu importanta punctuala nesemnificativa in alt context. Intradevar, nu prea sunt aware de cei din jur si pot irita; nu poti sa-i acuzi insa, nu s-au format intr-o societate cu reguli impuse rigid, ci intr-una complianta cu pseudoreguli care puteau fi intinse ca un elastic perfect. Vesticii sunt asemeni unui rau curgand repede si orientat intr-un fagas neted, clar definit, hightech. Romanii se "revarsa" ca pe un camp, turbulent, larg si fara un flux cat de cat important niciunde. Astfel incat la nivel de individ si chiar de popor, nu poti spune nimic concludent. Un mar e un mar si crescand intr-o livada hranit de x substante, si crescand pe marginea prapastiei inconjurat de ciulini; in ultimul caz mai mic, ce-i drept, mai amarat.

Asa incat pentru prima data in istoria moderna romanii trec printr-o situatie ca cea prezenta. Privind de pe margine, nu inteleg ce se intampla "in popor". Ce se intampla mai sus pot intrucatva sa-mi imaginez, in baza unor experiente anterioare care nu mai sunt insa up to date si provin dintr-o perioada in care lucrurile se faceau totusi mai discret (vorba unui golan, "aveam si noi mandria noastra"). Un alt motiv pentru care nu inteleg este faptul ca eu, probabil si multi altii deja plecati, avem un profil mai activ decat cei ramasi, suntem poate un grup mai nerabdator, mai coleric; multi dintre noi nu inteleg pasivitatea romaneasca, desi de fapt cand am fost confruntati cu situatii similare am preferat sa le evitam plecand (conservarea energiei).

Deci suntem intr-o zona a universului social ne-explorata inca, interesanta si plina de neprevazut.

No comments:

Post a Comment