Friday, March 11, 2011

Cu un post mai la stanga

Uneori urmaresc Travel and Adventure Channel. Exista o emisiune care cred ca se numeste Luxury Planet dublata de "replici seismice" mai mici gen Top 10s (houses, bars, spas, etc).

Bineinteles ca numai un idiot ar putea da $10,000 pe un hamburger sau cateva mii ptr ca sa se chinuie sa inghita foita de aur de 24k de pe desertul de inghetata, dar cert este ca se gasesc destui capabili si dispusi sa plateasca multe mii $ pentru un apartament de o noapte intr-un hotel de lux, o sticla de vin, o poseta (am exemple si prin jur). Nu o sa vin aici cu celebra "ar putea salva x copii cu banii dati pe o sticla de sampanie" desi, desi, desi este adevarat. Dar, in afara de acest aspect 2 lucruri imi vin in minte: 1. cei care au intradevar foarte multi bani traiesc intr-o lume rupta de realitatea celorlalti; si 2. acest lux promovat ca ideal, succes, tzel al vietii nu este "sustainable" (nu imi vine cuvantul in romana acum), iroseste resurse pe care nu avem "luxul" de a le irosi la scara atat de larga.

De ce ar avea cineva nevoie de tot acest lux nejustificat? Cate ore de munca (mii poate?) sunt irosite numai pentru ca un individ sa bea un pahar de sampanie pentru 1 ora intr-o conventie numita lux? Care este rostul, satisfactia de a face ceea ce un milion de oameni nu ar putea sau nu ar percepe ca normal/logic? Personal mi se pare tot atat de inutil ca a escalada Everestul fara oxigen: nu este fiziologic, nu spune nimic despre conditia umana, nu are absolut nici o semnificatie logica faptul ca un individ este primul care a pus steguletul pe varful unei pietre imense abia putand sa respire."It's about the game" spun multi dintre adeptii acestor gesturi inutile. Nu ma pot opri sa ma gandesc ca acest "game" este doar un indicator al unei viziuni limitate asupra lumii, poate a unui intelect mediu dublat sau nu de frustrarile trecutului, nesiguranta personala ce trebuie periodic linistita, etc.

Poate gandesc prea comunist :)) .

2 comments:

  1. he he, eu ma declar de dreapta (fara extremisme) dar vibrez negativ la situatiile pe care le mentionezi.Iar traiul in Mexic ma face, intr-adevcar, sa o virez sanatos spre stanga. Dar nu aia pe care o stim din tara-muma, sa fie clar!

    ReplyDelete
  2. Voi îl aveți pe Helu, cel mai bogat hipopotam din sistemul nostru solar... Având in vedere cât trebuie sa cheltuiasca cu siguranță personală, pentru respectivul si un pahar cu apa băut in public ar costa mii $.

    ReplyDelete