Friday, February 19, 2010

48 LAWS

Sunt sigur ca voi sterge acest post peste un timp. Dar acum, pentru ca numarul cititorilor este extrem de redus -if any- imi pot permite sa il public. Probabil ca va fi un post "greu digerabil".

In general membrii unei societati isi doresc o pozitie cat mai inalta in cadrul grupului din care fac parte, ceea ce in general presupune acumulare de resurse -fie financiar/influenta/apreciere. Bineinteles ca eu nu sunt o exceptie, dar intotdeauna mi-am dorit sa pot ajunge in varf fiind si etic, fara a leza pe cineva in vreun fel, din contra. Nu am fost niciodata atat de naiv incat sa cred ca aceasta cale este larga. Dar in acelasi timp nu credeam ca este totusi nici atat de ingusta, ca un canion in care mergi si cateodata realizezi ca devine mai ingust decat tine, moment in care abandonezi etica si, cel putin pentru moment, o iei pe sus pana cand canionul redevine larg sau slabesti tu mai mult. S-ar putea ca lumea de deasupra sa te invaluie cu cantecul ei de sirena si sa uiti de canion, sau sa intarzii revenirea pe calea sa, mintindu-te ca mai stai doar un pic sus - iar anii trec si te trezesti ca in "Tinerete fara Batranete" ca ai pierdut calea iar jos este acum o padure de cactusi.

Atunci cand, asa cum spuneam, canionul a devenit incomod de ingust, am urcat in lumea de deasupra. Este o jungla ale carei reguli am considerat ca este prudent sa le invat. Nu sa le aplic, dar macar sa cunosc regulile jocului, pentru a sti sa evit situatiile neplacute, pentru ca, parafrazand spusele recuperatorului basarabean din Filantropica, "viata e complexa si are multe posibilitati" :) . Ei bine, dragi cititori, nici o carte nu sintetizeaza mai bine esenta acestor reguli ca "48 laws of power"!!

Ce reprezinta aceste misterioase 48 laws? Un ghid al individualismului feroce, detestabil dar de succes. Este un fel de anti-biblie, in care cel ce doreste succesul gaseste retete, cel ce nu intelege anumite reguli ale jocului social va iesi lamurit (cuvantul asta este interesant). O carte fantastica, profund umana, incredibil de actuala dar paradoxal aplicabila oricarui timp istoric. Un ghid perfect al lumii de deasupra canionului, un gen de ulei social cu ajutorul caruia poti strabate jungla alunecand ca un sarpe, fara sa te mai zgarii in ghimpi, intelegand unde sunt fiarele padurii si cum poti sa le adormi sau calaresti. Bineinteles ca mirajul acestei lumi devine si mai puternic, tentatia si mai mare sa ramai "deasupra".

2 comments:

  1. ai citit-o in romaneste, de la Teora?
    sper sa nu stergi acest post, l-ai scris foarte frumos.

    ReplyDelete
  2. nu, in engleza. multumesc pentru apreciere :)

    ReplyDelete