Monday, February 22, 2010

Caliect

Nu ai de unde sa stii ce este caliect, nici eu nu stiam pana acum 5 minute. Este un cuvant nou, de un verde crud, proaspat creat -simti mirosul de abia-scos-din-cutie?

Pur si simplu aveam nevoie de un cuvant care sa descrie o calitate care in acelasi timp este si un defect. Adica un CALIECT.

Caliectul meu principal este viteza de reactie, de adaptare. Este un lucru extraordinar sa preiei din zbor 2/mai multe idei, sa le legi, sa implementezi schimbari in cateva ore, astfel incat atunci cand ceilalti abia se dezmeticesc tu sa ai deja creat un nou proiect. In acelasi timp, este, recunosc, o maniera usor autista de a crea lucruri, pentru ca cei din jur, cand considera ca au inteles despre ce este vorba, constata ca iar s-au schimbat coordonatele mediului, iar trebuie sa inteleaga, etc. Mai exista un defect major al acestei strategii: un proiect excelent nu este si cel mai dorit de persoane cheie pentru ca in spatele deciziilor lor se afla o groaza de aspecte ce tin de politica la care eu sau altii nu avem intotdeauna acces. Uneori trebuie sa stii sa stopezi proiecte superbe doar pentru ca poti calca pe picioarele unora mai puternici. Mai tineti minte cele 48 legi?? una dintre cele mai importante erori este de a arata ca esti superior sefului/altor persoane cheie, acest lucru creaza invidie si teama ca si altii ar putea vedea acest lucru iar respectivii ar fi inlocuiti cu tine, situatia devine chiar periculos de instabila. Strategia utila aici este de a-ti convinge seful/persoanele cheie ca ideea este de fapt a lor, tu nu ai facut decat sa dai din intamplare peste ea.

Voi ce caliecte aveti? :)

5 comments:

  1. cred ca empatia. nu stiu daca o am sau ceea ce simt e o raportare a mea la situatia respectiva, cand de fapt persoana in cauza nu simte deloc asa. oricum ar fi, ma tine pe loc, ma face sa ii menajez mai mult pe ceilalti decat pe mine. contraproductiv.

    ReplyDelete
  2. hmm, asta e un caliect problematic. a, si chestia cu menajarea celorlalti este o chestie pozitiva pentru ambele parti numai daca cei menajati inteleg corect gestul. altfel il vor vedea ca un semn al slabiciunii. Meri, prea putini oameni in lumea asta apreciaza bunul simt, majoritatea nu are principii, maniere, ci numai interese si tendinta instinctuala de a domina. Cere multa inteligenta si educatie sa apreciezi o persoana care incearca sa menajeze, iar combinatia asta e rara.

    ReplyDelete
  3. btw, cele "48 de legi" nu se gasesc pe nicaieri in librarii. o sa comand online si o sa astept 15 zile. trebuie!

    ReplyDelete
  4. traducerea in romana este hilara si inexacta pe alocuri - tocmai m-am uitat de curiozitate sa vad cum suna. don't waste your money, daca vrei iti trimit pdf-ul in eng.

    ReplyDelete
  5. already wasted, am gasit-o in seara asta la Carturesti :) . am obiceiul sa mai fac semne pe carte, sa indoi paginile etc. daca oferta ramane valabila, poti trimite pdf-ul pe mariana_minea@yahoo.com. multumesc!

    ReplyDelete