Wednesday, November 17, 2010

Outliers - pareri

Acum 20 minute s-a incheiat discursul de la rounds al unui adevarat "outlier". Venit din insorita Californie, de la cea mai importanta universitate locala, fondator al programului de transplant hepatic, si-a incheiat ppt-ul cu imaginea picnicului la care au participat cei aproape 5mii! de transplantati din centrul initiat si condus de dansul (insotiti de familii). Cum este sa ai in fata  mii oameni a caror viata ai schimbat-o, si totusi sa ramai modest, sa raspunzi la intrebari fara emfaza unei staturi medicale/stiintifice imense?

La recomandarea Alinei am citit o carte interesanta, Outliers: the story of success. Autorul demonteaza legendele media care inconjoara personaje gen Bill Gates atribuind succesul lor unei emblematice parti geniale si ofera in schimb explicatii logice legate de un cumul de factori care au avut ca rezultat pozitia actuala a acestor personalitati. De ex Gates, neindoielnic inteligent si pasionat de computere, a fost unul dintre extrem de putinii adolescenti de pe planeta Pamant -de ordinul catorva zeci probabil- care prin anii 60 au avut acces nelimitat la unul dintre cele mai moderne -pe atunci- computere. Si alte personaje au beneficiat de un complex de circumstante foarte speciale, o combinatie nise de formare si bias-uri sociale favorabile plus being in the right place at the right time.

Ca sa enumar foarte pe scurt factorii propusi de autor ca explicatii ale succesului, sunt:
  • mediu de formare - familii relativ bogate si implicate activ in educatia lor;
  • lots of work - numarul magic de 10 mii ore investite individual;
  • circumstante foarte particulare, aparute in momentul in care indivizii erau pregatiti (numarul magic de mai sus) pentru a le fructifica;
  • cultura in care s-au format;
Sunt intru totul de acord cu cele de mai sus. Cred ferm ca oricine poate ajunge oriunde presupunand ca are o inteligenta peste un prag destul de coborat si este perseverent. Rabdarea si perseverenta sunt calitati mult mai importante decat inteligenta pentru succesul in societate. Bineinteles ca aceasta combinatie devine cu atat mai importanta cu cat IQ-ul este mai ridicat, dar DUPA ce individul deja poseda calitatea de a fi perseverent.

Bineinteles ca sunt de acord si cu evidentierea flaws-urilor societatii actuale in care milestones artificial impuse duc la pierderea unor indivizi cu potential. Traim intr-o societate in care din pacate trebuie sa ne pre-platim avansarea sociala. Pre-platim demonstrand societatii ca meritam o anumita pozitie inainte ca aceasta sa ne fie oferita, situatie artificiala de fapt. Esti ceea ce esti pentru ca esti, nu pentru ca societatea declara in momentul x ca ai fi, extinzand conventii asupra ta. Politica sociala este arta conventiilor si consider ca nu este altceva decat o masura a incapacitatii umane de a comunica direct, de a avea acelasi limbaj, de a identifica in real time calitati ale situatiilor si fiintelor. Pur si simplu este imposibil in prezent indivizii din orice grup sa fie atat de omogeni ca structura interioara incat sa poata transmite fluent, cu rezistenta 0, orice informatie.

Nu sunt foarte sigur, ca sa ma intorc la carte, de validitatea distributiei uniforme a inteligentei in paturile sociale. Vorbesc de medii, nu de vreun un Einstein care se poate naste oriunde. Nivelele sociale sunt in sine un rezultat al selectiei unor indivizi in functie de resursele acestora si cred ca e de asteptat ca distributia medie a acestor resurse sa difere in paturi diferite ale societatii; nu este un subiect comod politic si nu stiu cat de open e abordat, mai ales in medii foarte politically correct.

Sunt inca f multe de spus, dar nu imi place sa monologhez asa incat mai astept inputs.

3 comments:

  1. Nu am vreun input dashtept, decat ca sunt de acord cu antevorbitorul meu :)
    Mi-a placut cartea, desi unele idei se repeta din Freakonomics (sau invers, nu stiu care a fost scrisa prima). Dincolo de Bill Gates si hockeisti de elita, regula se aplica la oameni de rand cu care noi intram in contact. Citim cartea m-am gandit la cunoscutii meu talentati intr-un domeniu sau in altul, la oameni de succes pe care ii stiu din copilarie, si am constatat ca e cu totul adevarat ce spune Outliers. Chiar am fost tentata sa ii trimit mamei un email si sa ii multumesc pentru una-alta :) (dar m-am abtinut).
    Vreau sa citesc si celelalte carti de acelasi autor (2 NYT bestsellers), dar acum am iar o perioada de carti de 'parintit' (acum citesc Hyper-Parenting), asa ca in curand. Ma bucur ca ti-a placut :)

    ReplyDelete
  2. Cu placere, multumesc de recomandare! :)

    ReplyDelete
  3. adică nu poţi excela decât dacă provii dintr-un anumit mediu, dacă ai condiţiile favorabile.
    da, tind să cred şi eu că este adevărat. din asta ar reieşi că uniformizarea claselor sociale nu este posibilă şi nici de dorit.
    totuşi, crezi că e posibil să existe treceri, de la un nivel la altul, iar saltul efectiv să se realizeze peste generaţii? adică un fel de parvenitism care are şanse, în timp, să aparţină unei condiţii superioare, dacă îşi dau interesul, dacă sunt perseverenţi, ambiţioşi etc.

    ReplyDelete