Thursday, November 25, 2010

Paradox economic + Raspuns :)

Poate cineva sa-mi spuna ( e asa, ca un fel de ghicitoare :) ) ce este foarte orbitor de uimitor in neregula cu informatiile din imaginea de mai jos?


Aceasta imagine este un print screen aleator, dar este interesant ca include informatii-exemplu bune pentru enigma numita "sistemul financiar in Romania".


Raspunsul:











Hai sa nu va mai tin in suspans: iata ce este in neregula! O stire atat de catastrofista (poate un pic exagerata, as da Romaniei inca vreo 3 luni pana la faliment) suprapusa peste niste indici bursieri romanesti in scadere (vezi box-ul dr jos) ar trebui in teorie sa duca la o pierdere a increderii in moneda nationala. Surpriza totala: LEUL SE APRECIAZA!!

Trei lucruri sunt evidente (pentru un amator ca mine cel putin):

1. BNR-ul face eforturi foarte puternice (care e pretul mai tarziu se va vedea) in a sustine artificial moneda nationala la un nivel ridicat. Este un drum fara iesire, cu o decompensare brutala la sfarsit.

2. Economia Romaniei este aproape exclusiv de consum si in aceasta tara nu se produce nimic. Asta este cauza pentru care este convenabil ca Romania sa aiba un artificial leu puternic. Pe plan mondial tarile care produc fac toate eforturile posibile de a-si mentine moneda proprie la un nivel cat mai coborat pentru a stimula exporturile de items produse intern + a plati eventualul debt la o valoare cat mai mica (vezi conflictul prezent dintre China/US, Germania avantajata de un euro slab etc).

Isarescu prezinta cu emfaza in toate ocaziile posibile cifra aparent imensa a rezervei valutare BNR (in jur de +30 miliarde euro) ca o garantie a stabilitatii situatiei financiare din Romania. Ei bine, din aceste +30 miliarde, doar cam a zecea parte (da, vreo 3-6 miliarde) sunt rezerva reala a Romaniei. Restul sunt garantii bancare (banii bancilor), o parte sunt banii FMI-ului pusi in rezerva pentru a umfla un sentiment de credibilitate anemic (ca si cand eu m-as imprumuta de la Lady Io cu dobanda semnificativa si as pune banii sub plapuma), alta parte sunt bonds money (Romania mai vinde aceste "actiuni" guvernamentale cu scadenta) si alte datorii garantate de stat. Din +30 miliarde, de fapt e mare minune daca in mod real mai ramane ceva pe plus.

3. Romania negociaza cu FMI-ul transe de sute milioane/putin peste 1 miliard euro! Aceste fonduri sunt infime raportat la o tara, asigura supravietuirea pe cateva saptamani-o luna. A te targui pentru transe de asa valoare (care nu rezolva nimic efectiv) este inca o dovada a incapacitatii de plata reale a Romaniei in plan international si, mai grav, intern. Romania ar putea bineinteles printa bani fara acoperire, si o face probabil "under the radar" pana o pleznesc organisme financiare peste mana. De ce se supune totusi? Pentru ca daca n-ar urma drumul (with no happy ending, remember) indicat de acestea, ar intra in colaps financiar in saptamani iar romanii ar da 500 RON pe o paine, ca in Zimbabwe; nimeni nu ar mai accepta trades in RONs, convertibilitatea in alte monede ar fi 0 (valoarea unui currency e data de increderea partenerilor de trade in aceasta; no trust = nimeni nu accepta sa primeasca lei si sa dea in schimb alte valute/produse).

Nu o apreciez pe Zoe Petre din perspectiva prestatiei guvernarii Constantinescu, dar are dreptate intr-un articol recent: Guvernul Romaniei din prezent HAS NO IDEA cum sa gestioneze situatia actuala.

1 comment: