Monday, March 15, 2010

Lectia ochilor oblici - episodul 2

Un fost coleg chinez mi-a replicat, atunci cand explicam tacticos cum mi-am luat un manual de genul "Speak Spanish in 60 hours": You'd better invest your money in learning Chinese.

Dar sa revin la povestea noastra, intentionat adaptata unui blog simplu si modest. Asadar, China a decis sa deschida portile imparatiei intr-un mod inteligent. Nu, nu s-a imprumutat pe plan extern pentru a-si innoi industria invechita; nici nu prea avea ce si nici nu avea rost sa riste financiar oferind garantii care o puteau tine "prizoniera" a santajului "daca nu continuati sa ne protejati, plecam si va lasam sa platiti imprumuturile" -vezi Romania si nu numai. Nu, nici nu a investit prea mult in research, probabil constienta de time-line-ul unui astfel de demers si de gap-ul tehnologic ce o desparte de occident. There's no need to reinvent the wheel when your neighbour is driving a BMW, a parut ca gandeste China. Dar ce a facut? A spus, simplu: noi va oferim milioane de workers f ieftini, voi veniti cu proprii bani si deschideti fabrici aici.

Lovitura de teatru, atat de simplu dar genial!! China isi asigura linistea sociala si ocuparea fortei de munca cu altceva decat a construi baraje/ movile inutile, in acelasi timp nu este nevoie sa mearga mai departe de Beijing pentru a avea acces direct la tehnologiile vesticilor, prezente in propriul ei dormitor. Mai mult, firmele vestice nu vor putea rezista preturilor de productie muuult mai mici decat cele din alte locatii, deci vor continua sa isi mute fabricile in China, ias statul chinez va incasa din ce in ce mai mult prin taxe. Superb plan, de o simplitate, cum spuneam, asemenatoare go-ului, dar nu mai putin complexa ca si consecinte.

Povestea nu se opreste aici.

3 comments:

  1. si ca sa se asigure ca nu pleaca nimeni cu banii obtinuti in tara China, nu se scot(legal) prea multi firfirei din tara. Doamne respectabile au povestit insa cum au iesit cu mii de euro frumosi lipiti pe trupu-le.

    ReplyDelete
  2. "trupuri", sa ma invat minte sa citesc inainte sa public cuvinte trunchiate si cratime lipite aiurea.

    ReplyDelete
  3. ma miram eu de ce in aeroporturi vedeam chinezi barbosi care pareau insarcinati!! :)) glumesc

    ReplyDelete