Monday, March 15, 2010

Lectia ochilor oblici - episodul 3

Alt meeting, alt post. :)

China a realizat un alt fapt interesant: poate folosi criticile referitoare la libera circulatie a propriilor cetateni intr-un mod inteligent. De ce nu ar lasa drum liber celor ce vor sa studieze in occident? Va amintiti sloganul: "Nici o masa fara peste?" Adaptat la Am de Nord, ar suna: nici un laborator de cercetare fara cel putin 1 student din republica populara. Vei spune "pai ce castiga china din acest brain-drain??". Simplu, daca vei citi fraza urmatoare. Noua politica este de a oferi oricarui absolvent de master/phd al univ din AmNord care doreste sa se reintoarca in patria mama un post bun si resursele financiare de a face acelasi lucru pe care l-a invatat in occident. Inspirata miscare, corect?

Dar sa ne reintoarcem putin in timp la consecintele financiare ale mutariilor strategice ale C. In ultimii ani ai deceniului '90, criza care ne afecteaza in prezent se prefigura in occident. China a oferit un blanc check acestei situatii, o bula de oxigen prin resetarea costurilor de productie la un nivel care facea iar posibila cresterea economica a companiilor dispuse sa-si mute fabricile acolo. A urmat o crestere economica marcata a occidentului, managerii au reusit iar sa produca acele cresteri de min 5% iubite de boards si actionari. Totul era frumos, China castiga imens iar companiile asemenea. On the down side, consumatorii occidentali se afundau tot mai mult in debt, oferit cu generozitate de bancile in extaz, facand surfing pe acest nou val de progres financiar; cate un american se mai trezea din cand in cand sa exclame, putin contrariat,  "si asta e made in China?!". In timpul asta, managerii isi atingeau targets si isi primeau bonusurile de zeci milioane anual, iar China punea in visterie sute de miliarde $/an, folosind o parte din acesti bani sa cumpere assets occidentale, cu alta parte finantand in final sistemul financiar occidental care transmitea banii ca credits catre end userul vestic. Iata cum cercul se inchidea. Concomitent, dupa cum am vazut, accesul la tehnologii avansate vestice devenea facil.

Spre sfarsitul anilor 2005 au aparut probabil pentru insiders occidentali primele semne de intrebare. Au hotarat sa inchida ochii si sa dea un ultim "tun" propriilor cetateni, actionand extrem de lucid si necinstit, constienti de aceasta "ultima sansa" de a castiga fabulos. Cum? vom vedea in episodul urmator (nu mai sunt decat 2)  :) .

1 comment:

  1. Serialul continua sau pot sa pun un citat de tip pam-pam(din The next 100 years- A Forecast for the 21st Century a lui George Friedman) in care se va demonstra ca ai avut dreptate investind in cursul de spaniola?

    !genial! cuvantul de verificare e "revela"!

    ReplyDelete