Tuesday, March 16, 2010

Lectia ochilor oblici - episodul 4

Un afacerist inteligent si pragmatic cu care am avut privilegiul sa vb acum vreo 2 ani mi-a deschis ochii asupra unui lucru de altfel evident. "Voi (se referea la publicul consumator) credeti ca in lumea financiara din care toti facem parte se tranzactioneaza firme, case, masini, diverse alte produse, etc. Nimic mai fals. Un singur lucru se vinde sau cumpara in realitate: Riscul."

Riscul este o notiune abstracta, produs final al unor calcule statistice bazate pe date extrase din evenimente anterioare. Bineinteles insa ca "puterea statistica" a calculelor este direct corelata cu nr acestor evenimente - poti evalua cu atat mai fidel riscul cu cat ai mai multe exemple validante in trecut; corectitudinea valorii riscului =masura a fidelitatii "prezicerii" viitorului. De aceea nu exista modele viabile de a prezice/rezolva o criza financiara in prezent, iar analistii sunt ca niste scafandrii inotand intr-o apa tulbure in care abia isi vad degetele.

Inainte de a prezenta un sir de evenimente interesant, trebuie sa mai fac o precizare asupra acestei exotice lumi financiare din prezent. Daca ati compara-o cu planeta pe care specii apar si dispar in fiecare saptamana, n-ati fi departe. Fiecare "item" transactionat este ranked si vandut altora, de multe ori este descompus in parti al caror risc este evaluat separat; uneori aceste parti provenite din diverse produse initial total diferite sunt unite in pachete din aceeasi "familie" de risc iar micutul frankenstein astfel format este revandut, si asa mai departe.

Pe scurt, un grup de afaceristi onerosi au hotarat sa profite de disponibilitatea bancilor de a da credite si au luat in luneta un grup f numeros de clienti cu IQ/responsabilitate similare cu ale aluia care vinde gogosi in targul Vitan (desi poate il jignesc acum). Astia au primit imprumuturi  pentru case ale caror rate nu si le putea de fapt permite (inselatoria contractelor a fost ca in primii 1-2 ani clientii plateau mult mai putin, situatia se decompensa brutal in anul 2-3). Aceste mortgage loans au fost puse in pachete, descompuse pe grupe de risc, si vandute in toata lumea investitorilor diversi. Cum de au fost aia prosti sa le cumpere? Relativ simplu, riscul asociat cu aceste mortgages a fost intentionat prezentat ca mic prin crearea unui "capac aurit" al galetii vandute (s-au dezmembrat aceste mortgages si au fost reasamblate pe grupe de risc, investitorilor dispusi sa cumpere li s-a prezentat grupa de risc mic ca fiind reprezentativa pentru tot pachetul vandut, pachetele parand f promising cand de fapt daca bagai mana mai adanc in galeata dadeai de mucegai).

Dupa cei 2 ani de gratie, noii proprietari s-au trezit in fata unor rate imense, care incercau sa recupereze si platile mici din prima perioada. Bineinteles nu au fost capabili sa le plateasca, bancile au intrat in panica, cumparatorii finali ai acestor riscuri au vazut imaginea reala si s-au speriat rau, lumea finaciara a intrat in panica si fiecare investitor s-a retras spre a se proteja de ceea ce a vazut ca o lume incerta, in care nu mai stii care e riscul real al investitiei. O armata de Neo treziti brutal de Morpheus, vazand ca au trait pana acum intr-un Matrix creat artificial de aia onerosi amintiti mai sus.

Va urma ultimul episod, deosebit de interesant :)

No comments:

Post a Comment